NAPETOSTI

Kinezi na umjetne otoke postavili oružje, Amerikanci prijete: "Sve to možemo zauzeti"

Index.hr

2.6.2018

Nova velika eskalacija napetosti na relaciji Vašington - Peking u sjeni je događanja oko Sjeverne Koreje.

Stvari između Kine i SAD dodatno su se zakomplicirale posljednjih dana, nakon što je otkriveno da su kineske vlasti dodatno naoružale umjetne otoke u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo. 

SAD i Kina imaju cijeli niz nerazjašnjenih pitanja, a sukobi oko umjetnih otoka u Južnom kineskom moru u više navrata završavali su vojnim prijetnjama. Srećom, barem za sada, na prijetnjama je sve i ostalo, pišu mediji.

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) rano jutros po našem vremenu kazao je da SAD žele sarađivati s Kinom u okviru odnosa "okrenutih postizanju rezultata", ali ponašanje Pekinga u Južnom kineskom moru budi sumnju u njegove namjere i Pentagon će "energično uzvratiti" bude li potrebno.   

Na pitanje novinara ima li SAD kapacitete da raznese umjetne kineske otoke, poručnik Kenet Mekenzi (Kennetha McKenzieja) je odgovorio:

- Samo ću vam kazati da vojska Sjedinjenih Američkih Država ima puno iskustva kad je u pitanju zauzimanje malenih otoka u zapadnom Pacifiku.

Time je, očito, mislio na Drugi svjetski rat, kad su se Amerikanci na Pacifiku s Japancima borili za svaki otočić, prenijeli su mediji. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.