GLOBUS

Novi lider Katalonije: Želim nezavisnost i pregovore s Madridom

Blic.rs

2.6.2018

Nova vlada Katalonije položila je danas zakletvu, a njen lider Kim Tora poručio je da je posvećen borbi za nezavisnost Katalonije i da želi da uđe u pregovore sa novim španskim premijerom Pedrom Sančesom (Pedro Sanchez) kako bi se okončale tenzije na relaciji Barcelona-Madrid, prenosi Blic.rs. 

- Ova vlada je posvećena stvaranju nezavisne države u obliku republike - rekao je Tora, nakon što su nacionalisti povratili kontrolu u regionalnoj vladi Katalonije pošto je novi kabinet položio zakletvu, čime je automatski okončana sedmomjesečno direktno upravljanje Madrida tom pokrajinom, prenose agencije.

- Pedro Sančes, hajde da razgovaramo, da obojica preduzmemo rizik, da sjednemo za sto i pregovaramo, kao vlada s vladom - rekao je Tora, navodi AP.

Istovremeno, lider španskih socijalista Pedro Sančes položio je danas zakletvu u Madridu stupajući na dužnost španskog premijera, u prisustvu kralja Felipea Šestog, dan nakon što je predvodio glasanje o nepovjerenju protiv svog prethodnika na čelu vlade, Marijana Rahoja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.