IZBORI

Počeli izbori u Sloveniji: Ankete najavile pobjedu SDS-a Janeza Janše

Index.hr

3.6.2018

U Sloveniji su jutros počeli izbori na kojima se bira novi saziv parlamenta, a prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima.

Tada će se saznati koja će od 25 stranaka dobiti relativnu većinu od 90 mandata, a time i priliku za sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Predizborne ankete najavljuju pobjedu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i, ako se to ostvari, on bi treći put dobio mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra.

Svojom predizbornom strategijom smanjio je mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu. 

Drugo mjesto u anketama dobila je protekle sedmice Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa prošlogodišnjeg konkurenta Boruta Pahora na predsjedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smjenu generacija u politici i najavama da će disciplinirati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sisteme. 

Iako se spominjao kao mogući Janšin koalicijski partner, Šarec je posljednjih dana to kategorički odbio. 

Prema predviđanjima, Janšina stranka u novom bi sazivu parlamenta mogla dobiti oko četvrtine mandata, što, po nekim izračunima, znači da bi morao naći barem dva koalicijska partnera želi li dobiti većinu u parlamentu i formirati novu vladu.

Slovenski analitičari upozoravaju da bi se po jednom scenariju mogla ponoviti situacija kakva je bila nakon izbora 2011. godine, kada Vladu sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) nije uspio sastaviti njen čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković iako je dobio najviše glasova i mandat za njeno sastavljanje. To je iz drugog pokušaja uspjelo upravo Janši s rezervne druge pozicije, no ta vlada nije dugo izdržala pa joj je nakon godinu i po izglasano nepovjerenje.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.