POLJSKA

"Udar sablje": 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije

Kurir.rs
03.06.2018 13:16

Foto: AFP

U Poljskoj i baltičkim zemljama danas počinju vojne vježbe na istočnom krilu NATO-a, u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja.

SAD komandiraju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj, dok su Kanada, Velika Britanija i Njemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susjednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, gdje se održavaju ovi manevri.

NATO je saopćio da ovako veliki broj vojnika, jedan od najvećih u Evropi za američke snage od kraja Hladnog rata, ima za cilj da ohrabri evropske zemlje saveznice Vašingtona na istoku, zabrinute zbog čestih ruskih manevara blizu njihovih granica i zbog ukrajinskog sukoba.

Godišnja vojna vježba nazvana "Udar sablje" (Saber strike), koja se organizira osmi put, održava se od 3. do 15. juna.

Manevri se odvijaju u trenutku kad je Poljska nagovijestila da razmatra prijedlog da bude domaćin stalnom kontingentu američkih trupa, kao što su to uradile Njemačka i Italija od Drugog svjetskog rata, i da je spremna dati dvije milijarde dolara za to. Ta najava je odmah izazvala reakciju Moskve, koja je ocijenila da takvo raspoređivanje ni u kom slučaju ne doprinosi sigurnosti i stabilnosti na kontinentu.

SAD su pojačale svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a otkad se Krim pripojio Rusiji 2014. godine. Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj, odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu. 

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Vašingtonom, Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura). 

Oglasi

NA VRH