GLOBUS

Soroš: Zamjenik premijera Italije na Putinovom je platnom spisku

Blic.rs

4.6.2018

Američki milijarder mađarskog porijekla Džordž Soroš (George Soros) učestvovao je na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu, gdje je javno upitao je li predsjednik Rusije Vladimir Putin "zapravo finansira" Ligu, antiimigrantsku stranku pod vodstvom Matea Salvinija, koja s populističkim Pokretom pet zvjezdica čini novoformiranu vladajuću koaliciju u Italiji. 

- Italijansko javno mnijenje ima prava da zna je li Salvini na Putinovom platnom spisku - kazao je Soroš, prenosi ''Korijere dela Sera''.

List piše da se nije dugo čekalo na odgovor italijanskog zamjenika premijera i ministra unutrašnjih poslova, prenosi Blic.rs.

- Nikada nismo primili ni liru, ni euro, ni rubalj iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soroš, dobiva poziv da dođe u Italiju da priča - poručio je Salvini.

"Korijere" navodi da je Soroš tokom obraćanja u Trentu rekao da je "veoma zabrinut" zbog bliskosti nove italijanske vlade s Rusijom.

Dnevnik podsjeća da su stranke koje podržavaju novu vladu zatražile ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi.

Soroš je naveo da Putin "nastoji da dominira Evropom".

- Ne želi je uništiti, već je iskoristiti zato što ona ima proizvodni kapacitet, dok ruska ekonomije pod Putinom može samo iskorištavati primarne sirovine i ljude - kazao je Soroš.

On je ponovo predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) opisao kao "prijetnju po svijet, uključujući Ameriku", uz tvrdnju da šef Bijele kuće "ne razumije osnovne elemente ekonomije".

Prema Soroševoj ocjeni, bilo bi dobro ukoliko Tramp "ne bi dugo potrajao".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.