GLOBUS

Američki milioner optužen za ubistvo mladića koji mu je gradio nuklearni bunker

Index.hr

4.6.2018

Danijel Bekvit (Daniel Beckwitt, 27) gradio je nuklearni bunker "zbog straha od međunarodnih prijetnji, uključujući onih Sjeverne Koreje", izjavio je njegov advokat.

Askija Kafra (Askia Khafra, 21) poginuo je u septembru kopajući tunele ispod njegove kuće kada je u njima izbio požar.

Bekvit je prošle sedmice optužen za ubistvo iz nehaja. Službenici u Merilendu, bogatom predgrađu Vašingtona, također su ga optužili za "ubistvo drugog stepena uzrokovano potpunim zanemarivanjem ljudskog života".

Mreža tunela duga 60 metara nalazi se oko šest metara ispod Bekvitovog podruma i bila je puna električnih kablova, izjavili su tužioci na sudu. Također su rekli da je Bekvit bio svjestan opasnosti i povećanog rizika od izbijanja požara, ali nije ništa učinio da bi to spriječio.


Kada je, 10. septembra 2017., izbio požar, Bekvit je pobjegao iz kuće i obavijestio Hitnu pomoć da je jedna osoba još unutra. Policija je izjavila da se zbog ogromne hrpe smeća u kući nije bilo moguće slobodno kretati. Kafra je umro od opeklina i udisanja dima.

''Washington Post'' je objavio da je Bekvit upoznao mladića na internetu i nije mu htio pokazati lokaciju na kojoj je radio. Dolazio bi po njega u iznajmljenom automobilu i tjerao ga da nosi naočale s tamnim staklima da ne bi vidio kamo ga vodi. Tužioci su izjavili da je Kafra i po nekoliko dana zaredom provodio u tunelima.

Nekoliko sati prije smrti Kafra je Bekvitu poslao SMS poruku u kojoj je pisalo da osjeti dim u tunelu. Bekvit je tada pokušao podesiti osigurače, a tužioci su izjavili da je to dokaz da je znao za opasnost od požara u tunelima.


Bekvitov odvjetnik Robert Bonsib izjavio je da je Kafra "uživao na poslu te na društvenim medijima objavljivao fotografije napretka radova u tunelima". Dodao je da se radi o "tragičnoj nesreći", ali da je mladić "dobrovoljno obavljao sve aktivnosti i bio potpuno svjestan svih okolnosti".

Bekvit je u petak pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara i treba se ponovo pojaviti na sudu ove sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.