GLOBUS

Klinton: Greška je što me stavljaju u isti koš sa seksualnim zlostavljačima

Blic.rs

4.6.2018

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) izjavio je danas da njegovi kritičari "zanemaruju činjenice" kada ga "stavljaju u isti koš" s muškarcima optuženim za seksualno uznemiravanje ili napad.

On je to rekao u emisiji televizije BBC, u odgovoru na pitanje je li trebao da prije 20 godina podnese ostavku zbog svojih seksualnih odnosa s članicom osoblja Bijele kuće Monikom Levinski (Monica Lewinsky), i da li bi pokret #MeToo promijenio njegovu perspektivu.

- S tim sam se suočio prije 20 godina i više. Pokušavao sam otada da dobro radim i u privatnom životu i na poslu. To je sve što imam da kažem - zaključio je Bil Klinton, koji, inače, pokret #MeToo smatra "zakašnjelim".

Levinski je ranije rekla da njihovi odnosi "nisu predstavljali seksualni napad", već "zloupotrebu ovlaštenja", podsjeća američka agencija.

#MeToo je međunarodni pokret protiv seksualnog uznemiravanja i napada, a u oktobru 2017. godine počeo se širiti na društvenim mrežama u znak protesta protiv rasprostranjenosti seksualnih napada i uznemiravanja, pogotovu na radnom mjestu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.