REAKCIJE

Mej poručila Trampu: Američke carine neopravdane i duboko razočaravajuće

Fena

4.6.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) danas je u telefonskom razgovoru poručila američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) kako su američke carine uvedene na čelik i aluminij iz država Evropske unije "neopravdane i duboko razočaravajuće", kazao je njen glasnogovornik.

- Premijerka je američku odluku o uvođenju carina na čelik i aluminij iz EU-a nazvala neopravdanom i duboko razočaravajućom - rekao je glasnogovornik novinarima.

Mej je podsjetila kako su SAD, Velika Britanija i EU bliski saveznici kada je u pitanju nacionalna sigurnost te da prepoznaju značaj vrijednosti otvorene i fer trgovine diljem svijeta. Istaknula je i potrebu očuvanja radnih mjesta.

Navodi se kako su britanska premijerka i predsjednik SAD-a razgovarali 30 minuta te kako su britanski zvaničnici razgovor nazvali "konstruktivnim".

Vašington je ranije uveo carine od 10 posto na aluminij i 25 posto na čelik koji dolazi iz EU-a, Kanade i Meksika, što su mnogi osudili.

Tako je francuski predsjednik Makron nazvao Trampa i kazao mu kako su tarife "nelegalne", dok je kanadski premijer Žastin Trudo (Justin Trudeau) izjavio kako je američki potez "potpuno neprihvatljiv".

Iz EU-a, Meksika i Kanade su naveli kako će uspostaviti carinu na američka dobra u znak odgovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.