GLOBUS

Demokrati poručili Trampu da će ga spriječiti u sklapanju lošeg dogovora sa Sjevernom Korejom

Index.hr

5.6.2018

Američki demokratski senatori uputili su u ponedjeljak pismo predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u kojem ga pozivaju da nastavi strogu politiku prema Pjongjangu da ne bi propustio "historijsku priliku" i potiču ga da mu ne ublažava sankcije prije nego što pristane na potpunu denuklearizaciju, u protivnom će Kongres reagirati. 

Ističući da podržavaju susret na vrhu i zalažu se za njegov uspjeh, sedam utjecajnih senatora demokratske manjine upozorili su ipak Donalda Trampa da ne potpisuje ugovor pod svaku cijenu i pozvali ga da sarađuje s Kongresom prije historijskog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiranog 12. juna u Singapuru, prenosi Index.hr.

- Što smo bliže samitu koji bi mogao biti historijski, bojim se da predsjednik nema pravu strategiju za Sjevernu Koreju i da bi mogao propustiti možda historijsku priliku, dovodeći u opasnost našu i sigurnost naših saveznika - rekao je na telefonskoj konferenciji jedan od potpisnika pisma, senator Bob Menendez, najviši demokratski dužnosnik u vanjskopolitičkom odboru Senata.

"Nadamo se da će predsjednik uspjeti u traženju mira. Doista se nadamo da će postići trajan i čvrst dogovor. No, predsjednik mora biti spreman napustiti pregovarački sto ako ne bude moguć dobar dogovor i mora biti spreman izdvojiti vrijeme za pripremu dobrog dogovora", dodao je čelnik demokratskih senatora Čak Šumer (Chuck Schumer).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.