SVIJET

SAD traže da NATO pripremi snage za eventualni napad Rusije

Fena

5.6.2018

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na saveznike da spreme dodatne bataljone za NATO, te brodove i avione za borbu, tvrde zvaničnici, pojašnjavajući to mjerama za odvraćanje Rusije od mogućeg napada.

Američki državni sekretar Džim Matis (Jim Mattis) će tražiti široku saglasnost za taj plan tokom susreta ministara odbrane NATO-a, koji će biti održan u četvrtak u Briselu kao priprema za samit Alijanse u julu, javljaju agencije.


Plan traži da Sjevernoatlantska alijansa (NATO) ima 30 bataljona, 30 eskadrila borbenih aviona i 30 ratnih brodova spremnih za akciju u roku od 30 dana ukoliko bude potrebe. Plan ne pojašnjava tačan broj vojnika niti rok za primjenu nove strategije. Veličina bataljona različita je od države do države, od 600 do 1.000 vojnika.


- Imamo neprijatelja koji vrlo brzo može izvesti napad na Baltik i kopneni upad u Poljsku. Nemamo luksuz da čekamo mjesecima na mobilizaciju – prenijeli su mediji.

Američka inicijativa je u skladu s usvojenom Nacionalnom odbrambenom strategijom SAD, koja optužuje Moskvu da podriva Alijansu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.