GLOBUS

Tramp: Počeo sam graditi zid na granici s Meksikom

Fena

5.6.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) objavio je na Twitteru da je počela gradnja zida koji bi trebao spriječiti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritorij SAD.

On je tom objavom odgovorio na optužbe u vezi s njegovom oštrom imigracionom politikom, koju mediji ilustriraju uz pregršt fotografija djece među rešetkama privremenih pritvorskih jedinica.

- Odvajanje porodica na granici je posljedica loših zakona demokrata. Zakone o sigurnosti granice bi trebalo promijeniti, ali demokrate se ne mogu sabrati! Počeo sam praviti zid - napisao je Tramp.

Tramp misli na sporni zid između Meksika i SAD, koji bi, prema njegovom planu, trebao zaustaviti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritorij SAD.

Američki predsjednik je u nekoliko navrata pričao o važnosti tog zida, koji bi trebao spriječiti migrante da ulaze u SAD.

Zid je bila jedna od njegovih omiljenih tema tokom predizborne kampanje i jedna je od najspornijih tačaka u odnosima s južnim susjedom.

Zvaničnici s druge strane zida protive se Trampovoj ideji, a meksički predsjednik  Enrike Penja Nijeto (Enrique Pena Nieto) poručio je Trampu da Meksikancima ne pada na pamet da plate taj zid.

- Na kraju, Meksiko će platiti taj zid. Ne čine ništa na tome da zaustave ljude u prolasku kroz Meksiko iz Hondurasa i svih tih zemalja... Ne rade ništa da nam pomognu - rekao je Tramp.

Sat kasnije meksički predsjednik Enrike Penja Nijeto odgovorio mu je putem Twittera.

"President @realDonaldTrump: NE. Meksiko nikad neće platiti zid. Niti sada, niti ikada. S poštovanjem, Meksiko (svi mi)", napisao je na engleskom jeziku Nijeto i potom ponovio isti tekst na španskom jeziku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.