ODGOVOR

Meksiko Sjedinjenim Američkim Državama uveo carine na čelik, svinjsko meso i viski

Ilustracija

Agencije

5.6.2018

Meksiko je u utorak uzvratio SAD-u i uveo carine na američki čelik i niz poljoprivrednih proizvoda, od svinjskog mesa do viskija, što će posebno pogoditi savezne države u kojima su na vlasti republikanci.

Od utorka, Meksiko uvodi carine od 25 posto na američke proizvode od čelika, 20 posto na proizvode od svinjskog mesa te jabuke i krompir, a 20 do 25 posto carina na razne vrste sira i viskija.

Istovremeno, ukida carine na određenu kvotu uvoza svinjskog mesa iz drugih zemalja.

Meksičko ministarstvo ekonomije u službenom je saopćenju objavilo popis američkih proizvoda na koje će se plaćati carina.

Vlada u Meksiku najavila je prošle sedmice protumjere na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da uvede carine na uvoz čelika i aluminija te odlučila uzvratiti carinama na proizvode iz onih američkih saveznih država u kojima vlast drže republikanci.

Njih u novembru čekaju izbori, a jedna od ranjivijih država je Ajova koja u Meksiko izvozi veliko količine svinjskog mesa i u kojoj je guverner republikanac Rod Blum.

Meksiko najavljenim mjerama želi naštetiti Republikanskoj stranci predsjednika Trampa. On je u martu uveo carine na uvoz čelika od 25 posto i 10 posto na uvoz aluminija, navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

EU, Meksiko i Kanada bili su u početnoj fazi izuzeti od carina koje su stupile na snagu u martu. Prošli četvrtak Vašington je najavio ukidanje tog izuzeća i carine su stupile na snagu 1. jula.

Odluka je izazvala val kritika u pogođenim zemljama, ali i među istaknutim članovima američke Republikanske stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.