GLOBUS

Putin mijenja politiku prema Crnoj Gori i prihvata realnost njenog članstva u NATO-u?

Antenam.net

6.6.2018

Saslušanjem operativaca ruske vojne obaveštajne službe (GRU) Šišmakova i Popova, prema zahtjevu crnogorskog Specijalnog tužilaštva i objavljivanjem njihovih iskaza, generalno tužilaštvo Rusije je odlučilo da pozitivno odgovori na stari zahtjev Specijalnog tužilaštva Crne Gore.

Ovo je ozbiljan nagovještaj promjene politike Moskve prema Crnoj Gori, gdje je u toku suđenje grupi od 14 osoba kojima se sudi za pokušaj terorizma. Šišmakov i Popov su na čelu te liste i njima se sudi u odsustvu.

Značaj ovog poteza ruskog tužilaštva nije u samom sadržaju iskaza ruskih agenata (negirali su umiješanost u subverzivnu akciju prema Crnoj Gori) već u priznanju ruskih vlasti da te osobe postoje, da jedna ima dva važeća pasoša sa dva različita prezimena (Širokov/Šišmakov) i da su se viđali sa svjedokom saradnikom na podgoričkom suđenju, Sašom Sinđelićem. Kako u Moskvi tako i u Beogradu, gdje je njihove susrete dokumentirala i BIA.

Ove činjenice su optužene srpske državljane na čelu s bivšim komandantom Žandarmerije Dikićem, ali i crnogorske političare Mandića i Kneževića, ostavile bez glavnog aduta njihove odbrane. Ona im se bazirala na diskreditaciji svjedoka saradnika Sinđelića, koji je stub opužnice, uz Paju Velimirovića, bivšeg policajca sa sjevera Kosova koji je operaciju prijavio crnogrskim vlastima.

Optuženi i njihovi branioci su sve vrijeme tvrdili da je Sinđelić izmislio te Ruse i cijelu zavjeru, da ljudi s tim imenima ne postoje, kao i da prisluškivani razgovori u kojima se čuje glas Šišmakova nisu nikakav dokaz. Njihova očekivanja da Rusija neće priznati postojanje svojih agenata, a kamoli postupiti prema zahtjevu Specijalnog tužioca Crne Gore da budu saslušani, nisu se ostvarila. Dakle, može se zaključiti da je Moskva pustila „niz vodu“ svoje dojučerašnje političke favorite.

I niz događaja koji su prethodili ovom posljednjem pokazuju da Putin u kontinuitetu šalje pozitivne poruke prema Crnoj Gori. Poslije blamaže iz oktobra 2016., već poslije mjesec dana sa funkcije direktora Instituta za strateška istraživanja smijenjen je Leonid Rašetnjikov. Zatim je početkom 2017. degradiran i Sergej Železnak, da bi iz nove vlade ispao i njen, do jučer, potpredsjednik Sergej Rogozin.

Sva trojica su proteklih godina izjavama, ako ne i na druge načine, vodili agresivnu kampanju destabilizacije Crne Gore prijeteći nasiljem ukoliko se Crna Gora odluči za članstvo u NATO-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.