NA DANAŠNJI DAN Otvoreno zapadno bojište

Najveća pomorska invazija u historiji desila se na dan koji je promijenio svijet

Index.hr
06.06.2018 18:38

U zoru šestog dana juna 1944. godine počela je najveća pomorska invazija u historiji.

Stotine hiljada britanskih i američkih vojnika, vojska slobodne Francuske, te hiljade pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišale na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

Dan D je počeo. Bio je to zapravo početak operacije "Overlord", ali upravo iskrcavanje u Normandiji tog jutra, poznato kao Dan D, bilo je i ostalo najpoznatiji dio te povijesne bitke kojom je otvoreno zapadno bojište na evropskom kopnu. Nakon Dana D bilo je jasno nekoliko stvari: da će rat do kraja biti nemilosrdan, ali da je poraz Njemačke neminovan.

Naravno, tog jutra sve je još bilo neizvjesno. Planiranje nečega što će postati najveća pomorska invazija u historiji počelo je još 1943. godine. Jasno, sve se planiralo u tajnosti, a saveznički špijuni pobrinuli su se da njemački vojni estamblišment navedu na krivi trag.

Na planirani dan operacije vrijeme je bilo daleko od idealnog pa je sve odgođeno na 24 sata. Vrijeme i dalje nije bilo idealno, ali operacija se morala izvesti. Svako daljnje odgađanje bilo bi na duže vrijeme zbog mjesečevih mijena te promjena plime i oseke. A jasno je da bi odgoda od više dana povećala rizik da Nijemci sve saznaju, a nestankom faktora iznenađenja uvelike bi se smanjile šanse za uspjeh. Hitler je znao da saveznici planiraju, ali nije znao ni kada ni gdje tačno. Kao zapovjednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Ervina Romela (Erwin Rommel), generala koji je dobio nadimak Pustinjska lisica zbog uspješnog djelovanja u Sjevernoj Africi. 

Dan koji je promijenio svijet

Saveznici zapravo prvi dan operacije nisu napravili ništa od onoga što su zamislili. Ipak, napravili su ono najvažnije - iskrcali su se i stvorili snažno uporište, dovoljno jako da ih Nijemci ne mogu otjerati. To je bilo dovoljno za dobar početak. Nijemci su imali između 4.000 i 9.000 poginulih. Sa savezničke strane poginulo je najmanje 10.000 ljudi.

Iskrcavanje u Normandiji, spomenuli smo već, bilo je najveće pomorsko iskrcavanje u historiji. U iskrcavanju je sudjelovalo oko 5.000 brodova, a samo na Dan D na plažama se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, a koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je bilo puno većih bitaka u svjetskoj historiji, pa i u samom Drugom svjetskom ratu, 6. 6. 1944. bio je dan koji je promijenio svijet. Tog je dana napokon otvoreno zapadno bojište čime će znatno biti rasterećena Crvena armija koja je od 1941. godine u borbama izgubila milione ljudi.

Dan D dodatno su popularizirali brojni filmovi i kompjuterske igre. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Rajana iz 1998. godine. Sam pojam "Dan D" ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.

Još godinu nakon ovog iskrcavanja trajat će Drugi svjetski rat. Njemački otpor je bio žestok, ali saveznička pobjeda i slom nacizma nakon Dana D je bio samo pitanje vremena.

NA VRH