GLOBUS

Nakon Francuske i Danske, burke i nikab zabranjeni i u obrazovnim institucijama Norveške

Antenam.net

6.6.2018

Norveški parlament zabranio je nošenja burki i nikaba u prostorijama obrazovnih institucija u toj zemlji, saopćeno je iz ministarstva za obrazovanje i istraživanje.

U saopćenju se navodi da je parlament podržao prijedlog vlade o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u institucijama za predškolsko obrazovanje, u školama, na fakultetima, kao i tokom časova obuke za migrante.

Parlament u saopćenju navodi da će zabrana, koja je usvojena jučer, stupiti na snagu u avgustu i da će se odnositi i na učenike i na nastavnike.

Zabrana nošenja burke i nikaba se ne odnosi na velike i male odmore, kao ni na aktivnosti koje nisu direktno povezane sa školskim časovima.

Svaka obrazovna institucija će biti odgovorna da prati da li se učenici i studenti ponašaju u skladu sa zabranom, a višestruka kršenja ove mjere mogla bi biti kažnjena trenutnom suspenzijom ili trajnim isključenjem iz nastave.

Krajem maja većina danskih poslanika podržala je zabranu nošenja burke i nikaba u javnosti, koja će na snagu stupiti 1. avgusta.

Francuska, Belgija, Bugarska i Letonija su neke od evropskih zemalja koje su već zabranile nošenje odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.