DIPLOMATIJA

Kina upozorila SAD da ne izazivaju nevolje i ne propagiraju militarizaciju

Fena

6.6.2018

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying upozorila je danas Sjedinjene Američke Države da "ne propagiraju militarizaciju i izazivaju nevolju", nakon što su dva američka bombardera Boeing B-52 proletjala u blizini kineskog spruda u Južnom kineskom moru.

Ona je naglasila da će Kina preduzeti sve neophodne mjere kako bi odbranila svoj suverenitet.

Obraćajući se novinarima na brifingu u Pekingu, portparol ministarstva vanjskih poslova ističe da je rizično da SAD "rade šta hoće" i poručila da Kina neće biti ugrožena "nikakvim ratnim brodovima", prenose mediji.

Američki bombarderi proletjeli su ranije ove sedmice u blizini spruda Scarborough, nad kojim je Kina 2012. godine preuzela kontrolu od Filipina.

Preleti su uslijedili zato što je američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) optužio Peking za "zastrašivanje i vršenje prinude" u Južnom kineskom moru.

Kinesko ministarstvo odbrane u maju je nazvalo provokacijom i to što su u Južnom kineskom moru dva američka vojna broda prošla blizu otoka na koja Kina polaže pravo.

- Ovom akcijom SAD ozbiljno se narušava suverenitet Kine, jer su vojni brodovi ušli u kineske teritorijalne vode bez dozvole - ocijenjeno je u saopćenju ministarstva odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.