ZANIMLJIVOSTI

Čistačica i domar kao predsjednik uprave: Upoznajte kompaniju u kojoj su svi zaposleni milioneri

Blic.rs

6.6.2018

Od čistačice i domara do predsjednika uprave jedne kineske kompanije,apsolutno  svi su milioneri,što je u suprotnosti sa opće poznatom pojavom da su najbogatiji članovi jedne kompanije oni na vrhu, a kako ljestvica ide prema dole, plate su sve niže,  piše "Blumberg".

"Sunny Optical Technology Group", kineska je kompanija koja proizvodi sočiva za mobilne telefone, podijelila je dionice prvim zaposlenima, nezavisno od pozicije na kojoj rade. Riječ je o kompaniji čije su dionice od 2008. godine do danas porasle za 9.500 promila. Nakon tog poteza nekoliko stotina zaposlenih postali su milioneri, a među njima su i kuhari, domari, radnici u fabrici...

Sve je počelo kada je Vang Venđijan pozajmio 10.000 dolara i osnovao preduzeće za proizvodnju sočiva za kamere. Danas Sunny Optical vrijedi 22 milijarde dolara i sarađuje sa svjetskim liderima u proizvodnji mobilnih telefona Samsung i Xiaomi. Potražnja za dobrim kamerama i dalje raste, kako za mobilne, tako za dronove i automobile pa se očekuje da će vrijednost dionica još rasti.

I dok se njihov način raspodjele profita i dalje smatra izuzetkom, rast vrednosti dionica je tipična kineska priča o uspjehu. Pokazuje koliko je tamošnja vlast okrenuta visokoj tehnologiji i kako tehnološki stručnjaci stvaraju najbogatije firme.

Radnicima, koji danas imaju 35 odsto kompanije dionice su podijeljene 1990.

- Kada je novac na jednom mjestu, ljudi će biti razdvojeni, a kada je podijeljen, oni će se držati zajedno - napisao je osnivač Vang u knjizi oh istoriji "Sunny Optical".

Kompanija je potvrdila da još 400 radnika ima vrijedne udjele.


- U našoj firmi, čak i osoba koja služi hranu može biti milijarder. Uspeli smo u jednoj stvarno velikoj stvari: postali smo tim i nastavili da rastemo - izjavio je potpredsednik Vang,prenose mediji.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.