IZVJEŠTAJ Dostigao i najveći nivo čistoće

U Evropi raste potrošnja kokaina, otkrivene sve snažnije i opasnije droge

Agencije
07.06.2018 15:10

Konzumacija kokaina u Evropi raste, a na kontinentu se širi i proizvodnja drugih droga, navodi se u izvještaju tijela Evropske unije za nadzor droga objavljenom u četvrtak.

Kokain je jednom u životu probalo oko 17 miliona odraslih Evropljana, uključujući 2,3 miliona mladih koji su ga koristili prošle godine, stoji u izvještaju Evropskog nadzornog centra za drogu i ovisnost (EMCDDA).

Kokain u Evropi dostigao najveći nivo čistoće u posljednjoj deceniji

Kokain u Evropi je dostigao i najveći nivo čistoće u posljednjoj deceniji, otkrio je direktor te agencije Aleksis Gusdil (Alexis Goosdeel). 

- Evropa sada doživljava posljedice veće proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi - rekao je Gusdil, dodavši da analiza otpadnih voda u 31 gradu diljem Evrope pokazuje da upotreba kokaina svake godine raste u 26 od tih gradova.  

Zabilježen je i veći broj laboratorija koji proizvode sintetske droge poput MDMA.

Otkrivene sve snažnije i opasnije supstance

Iako se u Evropi bilježi manji broj novih supstanci, one koje su otkrivene su "sve snažnije i stoga opasnije", naglasio je poslanik Evropske komisije za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Kanabis je i dalje najkorištenija ilegalna droga u Evropi, a oko jedan posto Evropljana koristi je gotovo na svakodnevnoj bazi, otkrila je EMCDDA.

U životu ju je konzumiralo oko 87,6 miliona Evropljana.

- Daljnju prijetnju Evropi po tom pitanju predstavlja i sve učestalija legalizacija te biljke u dijelovima dviju Amerika, od kojih je posljednja promjena zakona u Kanadi, koja se očekuje u četvrtak - zaključila je evropska agencija. 

NA VRH