Ubrzo će se moći utvrditi porijeklo svake kutije cigareta na tržištu EU

Zbog šverca cigaretama EU godišnje gubi dvije milijarde eura

S. N.
07.06.2018 18:26

Svake godine se na tržištu Evropske unije nađe najmanje 500 miliona prošvercovanih kutija cigareta, navodi se u jednoj analizi Evropske komisije. 

S obzirom na to da EU zbog toga direktno gubi desetine miliona eura, ustanovljen je novi rigorozni sistem praćenja duhanskih proizvoda. Iako je vrlo precizan, on je - navodi se u analizi - veoma kompleksan i proces uspostave funkcionalnog sistema trajat će barem šest godina. 

No, u Briselu očekuju da će on profunkcionirati u cijelosti 2024. godine. Otada će se moći utvrditi porijeklo svake kutije cigareta na tržištu EU. 

Evropska komisija vjeruje i da će time bitno reducirati ovisnost od duhana, posebno kod mladih ljudi, jer će kutija cigareta biti bitno skuplja. Ističe se da je upravo cijena, te dostupnost duhanskih proizvoda primarni uzrok rasprostranjenosti konzumacije cigareta među mladima.

Navodi se i očekivanje da će novi sistem osigurati da se godišnje potroši bar 150 miliona kutija cigareta manje. 

U analizi Evropske komisije posebno se ističe da će nove mjere u budžet donijeti dodatnih dvije milijarde eura, koje bi se mogle potrošiti u unapređenju zdravstvene zaštite. 

Procjene Svjetske trgovinske organizacije navode da se godišnje na švercu cigaretama zaradi između 40 i 50 milijardi dolara.

Oglasi

NA VRH