GLOBUS

Balard pozvao Trampa da se susretne s Hašimom Tačijem: Riješiti problem Kosova

Blic.rs

8.6.2018

Brajan Balard (Brian Ballard), glavni prikupljač fondova za američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), lično je lobirao kod njega u aprilu u ime kosovske vlade, piše “Politiko”.

Balard je kratko pričao s Trampom o odnosima s Kosovom i iznio mu poziv kosovskog ambasadora da se sretne s predsjednikom ove jednostrano proglašene države Hašimom Tačijem, navodi se u izvještaju američkog ministarstva pravde.

- Ovo je bio veoma kratak dio konverzacije koja inače nije dugo trajala, ali pravila od nas zahtijevaju da obavijestimo o tom kratkom susretu – rekao je Balard.

Sastanak se dogodio 20. aprila, dok je Tramp provodio vikend u odmaralištu Mar-a-Lago. Razgovoru su prisustvovali i Džoni DeStefano (Johnny DeStefano), glavni Trampov pomoćnik, i Kit Kelog (Keith Kellogg), penzionisani generalpotpukovnik i aktuelni savjetnik za nacionalnu sigurnost potpredsjednika SAD Majka Pensa (Mike Pence). 

Lobisti koji predstavljaju strane vlade ili političke partije moraju, prema zakonu, otkriti za koga lobiraju, za razliku od onih koji predstavljaju domaće interese. Dok se članovi Kongresa i službenici redovno pojavljuju u takvim izvještajima, nije uobičajno da se predsjednik pojavi u jednom, ukazuje “Politiko”.

Ali Balard, koji je prošle godine otvorio kancelariju u Vašingtonu nakon što je Tramp izabran za predsjednika, izgradio je reputaciju kao jedan od šačice lobista koji ima lične odnose s predsjednikom.

Balard je izgradio značajnu praksu u inozemstvu otkako je prošle godine otvorio kancelariju. On je lobirao za klijente kao što su vlada Azerbejdžana, Dominikanska Republika, Kosovo, Katar i Turska.
U izvještaju se, također, vidi da se Balard sreo s guvernerom Floride Rikom Skotom (Rick Scott) u aprilu u ime katarske vlade. 

Balard je dugogodišnji sakupljač fondova za Skotove kampanje. Drugi lobisti u njegovoj firmi “Balard partners” lobirali su za niz drugih zvaničnika Floride u ime Katara, uključujući gradonačelnika Majamija Fransisa Suaresa (Francis X. Suarez) i Džefa Vinika (Jeffrey Vinik), vlasnika “Tampa bej lajtninga”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.