SVIJET

Podignuta tužba protiv 31 policajca zbog masakra u noćnom klubu na Floridi

Index.hr

8.6.2018

Podignuta je tužba protiv 31 policijskog službenika iz Orlanda zbog njihovog odgovora na masakr u noćnom klubu, u kojem je ubijeno 49 ljudi, javljaju američki mediji.

U tužbi koju su podigle preživjele žrtve napada te porodice ubijenih navodi se da policajac koji je bio na dužnosti zaštitara nije obavio svoj posao, a njegove kolege nisu izvršile svoje dužnosti te su prekršili građanska prava preživjelih, nakon napada u gej klubu "Pulse" 2016. godine. 

Policija je ubila napadača Omara Matina, koji je u noćnom klubu ubio 49 te povrijedio 58 ljudi. U tom trenutku napad je bio najgora masovna pucnjava u modernoj historiji SAD.

- Policajac Adam Gruler bio je u klubu i obavljao dužnost zaštitara. Napustio je svoj položaj i time omogućio napadaču da uđe u klub, pregleda područje, izađe kako bi otišao po oružje i zatim se vrati te izvrši svoj plan - navodi se u tužbi. Također se navodi da oko 30 policajaca nije reagiralo na pucnjavu nego su ostali izvan kluba, a neki su prisilno zadržavali svjedoke koji su pobjegli od masakra.

- Dok je manijakalni ubica masakrirao nevine i nenaoružane ljude u klubu, vani je bila hrpa naoružanih i obučenih ljudi koji su ga mogli spriječiti - izjavio je advokat Solomon Radner za ABC News.

"Umjesto da rade svoj posao, ostali su vani i brinuli se samo za ličnu sigurnost."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.