SKANDALOZNO

Lideru stranke Alternativa za Njemačku ukrali odjeću dok se kupao

Index.hr

9.6.2018

Aleksander Gauland (Alexander), jedan od dvoje lidera ekstremno desne njemačke stranke Alternativa za Njemačku, nije se najbolje proveo kad se otišao okupati u jezeru izvan Berlina. Odjeća mu je ukradena, a on je morao hodati do policijske stanice, polugol, samo u kupaćim gaćama i papučama.

Gaulandu su lopovi očito ukrali odjeću iz političkih motiva, jer su mu, dok je još bio u jezeru, povikali: "Nema kupanja za naciste!" Sve se dogodilo na jezeru Hajliger u Potsdamu, nedaleko od Berlina.

- Drugi kupači pozvali su policiju bez da su me pitali - rekao je Gauland za lokalne novine. Također je morao promijeniti bravu na vratima svoje kuće jer su mu ključevi bili u hlačama koje su ukraden.

Gauland je inače izazvao skandal nedavnom izjavom da je Hitlerov Treći Raih bio samo "ptičje govno", odnosno sitna mrlja u slavnoj njemačkoj historiji. 

Iako nije negirao nacističke zločine, poručio je svojoj stranačkoj mladeži da je "naša slavna historija trajala mnogo više od tih ''pišljivih'' 12 godina" između 1933. i 1945.". 

Izjavu su mnogi osudili kao relativiziranje nacističke prošlosti Njemačke, a kancelarka Angela Merkel nazvala ju je sramotnom.

Gauland je inače sklon kontroverznim izjavama zbog koje ga kritičari opisuju kao simpatizera nacista, poput one da treba biti ponosan na postignuća njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.