SVIJET

Prije proglašenog trodnevnog primirja: U talibanskom napadu u Afganistanu poginulo 17 vojnika

Index.hr

9.6.2018

Najmanje je sedamnaest afganistanskih vojnika poginulo na zapadu Afganistana u napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani, nekoliko sati prije nego što su pobunjenici prihvatili privremeno primirje, rekli su lokalni čelnici za AFP. 

U napadu na vojnu bazu u petak navečer poginulo je 17 pripadnika sigurnosnih snaga a više ih je ranjeno, rekao je za AFP portparol pokrajine Herata Džilani Farhad (Jilani Farhad), ne navodeći druge pojedinosti.

Poginulih ima i na talibanskoj strani, dodao je kratko.

Muhamed Saed Sarvari (Mohammad Saeed Sarwari), guverner okruga Zavola, gdje se napad dogodio, potvrdio je napad i broj žrtava.

- Talibani su nakon napada zaplijenili oružje - rekao je.

U poruci poslanoj putem aplikacije Vots Apa, talibani koji su preuzeli odgovornost za napad izvijestili su o 18 poginulih vojnika.

Napad se dogodio nekoliko sati prije nego što su proglasili trodnevno primirje povodom Ramazanskog bajrama kojim se završava mjesec posta.

U četvrtak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani proglasio jednostrano primirje s talibanima, ali ne i s "Islamskom državom".

Ono treba početi, rekao je, "27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana Ramazanskog bajrama" koji treba početi krajem iduće sedmice, što znači da će biti na snazi od 12. do 19. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.