SAMIT LIDERA

Donald Tramp zbog kanadskog premijera nije prihvatio zajedničku izjavu G7

Agencije

Agencije

10.6.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je da će povući američku podršku izjavi G7 te ponovo zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

- Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela grupa G7 - objavio je Tramp na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu, gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.

Tramp je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) o tome da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na uvoz čelika i aluminija. 

Tramp je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači". 

- Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode - utvrdio je. 

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali saopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku. 

- Premijer Trudo, na zatvaranju sastanka na vrhu, nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno tako i u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom - navodi se u saopćenju.

U Kvebeku je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.