SAMIT

Stručnjaci tvrde: Rukovanje s čelnikom najmoćnije zemlje svijeta je samo po sebi pobjeda za Kima

Avaz.ba

10.6.2018

Historijski sastanak lidera Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una sve je bliži. A kako prenose strani mediji, Tramp je kazao da je ovo jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti.

Tramp je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. 

- Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti - rekao je Tramp na konferenciji u Kanadi.

- Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom - zaključio je o nadolazećem susretu.

Potom je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trampa, u Singapur idu i državni sekretar Majk Pompeo (Mike), savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton), predstavnik Trampovog ureda Džon Keli (John Kelly) i portparol Sara Sanders (Sarah Sanders). Tramp bi se trebao u ponedjeljak sastati sa singapurskim premijerom Li Hsien Longom.

Obojica pobjednici

Kim bi se po dolasku najprije trebao sastati sa singapurskim premijerom. Glavne teme samita u Singapuru bit će denuklearizacija Korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma. 

Analitičari kažu da će i Tramp i Kim vjerovatno tvrditi da su pobijedili bez obzira na to šta se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru. Šta znači "pobjeda", međutim, moglo bi biti pitanje kuta gledanja.  

Tramp već dugo zahtijeva "potpuno, provjerljivo i nepovratno" ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom.

Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Munom Džae-inom u Bijeloj kući, Tramp je naslutio popustljivost po tom pitanju, kazavši da bi "svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku."

Vjerovatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse.

To bi omogućilo i Trampu i Kimu da nakon sastanka utvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari.

- Za Sjevernu Koreju denuklearizacija je proces... polagano ukidanje nuklearnog programa u dužem razdoblju - rekao je singapurski analitičar Bubindar Sing.

Potpuna denuklearizacija u interesu je Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, ali nije u interesu Sjeverne Koreje, dodao je Sing.

Pjongjang neće pristati na brzo razoružanje

U zamjenu za odustajanje od već i samo jednog dijela svog nuklearnog programa, Sjeverna Koreja će gotovo sigurno tražiti sigurnosna jamstva da promjena režima nije na dnevnom redu, navodi Sing.

Pjongjang bi, također, mogao pristati, u dobroj vjeri, razmontirati svoje interkontinentalne balističke rakete, uključujući Hwasong-14 i Hwasong-15 koji su testirane krajem prošle godine, rekao je analitičar Graham Ong-Veb (Ong-Webb).

- Možemo očekivati da (Sjeverna Koreja) neće pristati na potpuno nuklearno razoružavanje, barem ne u kratkom razdoblju - kazao je Graham.

- Realističniji je scenarij da će Sjeverna Koreja nakon samita organizirati niz sastanaka na kojima će otezati i poduzimati parcijalne mjere u ukidanju (nuklearnog programa), poput onog koji smo vidjeli prošli mjesec na poligonu za nuklearna testiranja Pungje-ri - dodao je.

Graham je rekao da su ondje ulazi u tunele zatvoreni, ali se lako mogu ponovno otvoriti.

Dobar ishod bio bi i još jedan sastanak

Analitičarka Kim Dujeon (Duyeon) kazala je da bi Tramp mogao pokušati šarmirati Kima na sastanku, ne žureći se da postigne bilo kakav sporazum. 

- Ako Tramp i Kim ne budu mogli postići sporazum 12. juna, dobar bi ishod mogao biti dogovor da će se ponovo sastati i tako zadržati pozitivno ozračje - istaknula je.

- Zasad se čini da su i Tramp i Kim zainteresiraniji za dobru predstavu nego za sporazum koji bi riješio njihove brige - dodala je ona. Međutim, Tramp je izložen velikim pritiscima.

"Kim Jong-un je puno spremniji za ovaj samit od Trampa"

- Tramp je već prekršio sve norme konvencionalne diplomatije... i ne trebamo očekivati da će se pretvoriti u tipičnog vodećeg pregovarača za postizanje nuklearnog sporazuma - kazala je analitičarka.

- Kim Jong-un je puno spremniji za ovaj samit od Trampa. On će biti pametan pregovarač i nastojat će ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve, a istodobno zadržati nuklearno oružje što je duže moguće - dodala je.

Za sjevernokorejskog čelnika je susret oči u oči s američkim predsjednikom pobjeda sama po sebi, podvig koji nijednom sjevernokorejskom vođi dosad nije uspio.

Kimov trenutak slave moglo bi biti već samo "ravnopravno rukovanje s čelnikom najmoćnije zemlje svijeta", rekao je Hu Čiev-ping, stručnjak za Sjevernu Koreju na Malezijskom nacionalnom univerzitetu.

Međutim, Hu se slaže da će vjerovatni ishod samita biti sporazum u kojem će obje strane ustvrditi da su odnijele pobjedu.

Kada bi Kim pristao dopustiti nuklearnim naučnicima i inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posjete nuklearna postrojenja u Jongbjonu, nastavio je Hu, to bi za Trampa bio najbolji sporazum.

Kako bi to ostvario, Tramp bi trebao pristati na velike ustupke, a ne zna se koliko je to voljan učiniti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.