SVIJET

Austrijski kancelar Kurz pokušava popraviti odnose s Izraelom

Index.hr

10.6.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) stigao je u nedjelju u Izrael i započeo trodnevnu posjetu, tokom koje će pokušati izaći iz diplomatske slijepe ulice u koju je njegova zemlja ušla u odnosima sa židovskom državom zbog nacističke prošlosti krajnje desne stranke u vladajućoj austrijskoj koaliciji.

Austrijsku Slobodarsku stranku (FPOe) osnovali su, nakon Drugog svjetskog rata, bivši nacisti, a stranački vođa i vicekancelar Hajns-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) održava kontakte s ekstremnim desnim grupama.  

Kurz je oformio vladu s FPOe-om u decembru, a Izrael je zatim bojkotirao sve kontakte s ministrima iz te stranke i dao naputak izraelskim dužnosnicima da u ministarstvima koje vodi FPOe sarađuju samo s ostalim državnim službenicima.

Kurz, iz političke porodice desnog centra koji ima vrlo strog stav prema migracijskim pitanjima, u nedjelju će posjetiti muzej holokausta "Yad Vashem" u Jerusalemu, sastati se s preživjelima porijeklom iz Austrije i posjetiti Stari grad u Jerusalemu.

U ponedjeljak se sastaje s premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

Austrijske ljevičarske stranke, zadruge civilnog društva i židovska zajednica iz Beča kritiziraju FPOe zbog dijeljenja vodećih političkih poslova osobama aktivnim u desničarskim bratstvima koja su prije 1938. pomogla u promicanju antisemitizma i koja još uvijek zagovaraju svenjemački nacionalizam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.