G7

Iz Bijele kuće saopćili: Trudo je izdao Trampa

Fena

10.6.2018

Visoki savjetnik Bijele kuće za trgovinu optužio je kanadskog premijera Žastina Trudoa (Justin Trudeau) da je izdao američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) svojim izjavama o američkoj trgovinskoj politici.

Leri Kadlou (Larry Kudlow), čelnik Nacionalnog odbora za privredu, prozvao je kanadskog premijera "amaterom" zbog konferencije za medije održane nakon što je Tramp u subotu napustio skup država G7.

- Trudove izjave su potakle Trampa da povuče Sjedinjene Američke Države iz zajedničke izjave G7 kojom je postignut krhki konsenzus o trgovinskom sporu između Vašingtona i saveznika - rekao je Kadlou.

- Održao je konferenciju za medije i rekao da SAD vrijeđa. Rekao je da se Kanada treba izboriti za sebe. On tvrdi da smo mi izvor problema s tarifama. Neistinito u tome je ovo - oni imaju ogromne tarife - istakao je Kudou u CNN-ovoj emisiji "State of the Union".

- Zapravo nam je zabio nož u leđa - naveo je on.

Trudo je na konferenciji najavio da će Kanada idućeg mjeseca donijeti mjere odgovora na Trampovu odluku uvođenja tarifa na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i Evropske unije.

Te su izjave, dane nakon što je Tramp krenuo na put prema Singapuru gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, naljutile američkog predsjednika koji je napao Trudoa na Twitteru.

- Premijer Kanade ponašao se tako blago tokom naših G7 sastanaka da bi nakon što sam otišao rekao da su 'američke tarife pomalo uvredljive' i da 'se njime neće manipulirati'. Jako neiskreno i nemoćno. Naše tarife su odgovor na njegovih 270 posto na mliječne proizvode - napisao je Tramp.

Kadlou je dodao kako je američki predsjednik u dobroj vjeri pregovarao o zajedničkoj izjavi s drugim članovima G7, da bi ga potom Trudo napao.

- To je izdaja - zaključio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.