SKANDAL Nije birao sredstva da dobije Svjetsko prvenstvo

Dugo čuvana tajna: Kako je Putin sa saradnicima i Abramovičem srušio FIFA-u i dobio domaćinstvo Mundijala

Kurir

Prije osam godina nekadašnji britanski špijun, kasnije autor zloglasnog teksta o sadašnjem predsjedniku Amerike Donaldu Trampu (Trump), Kristofer Stil otkrio je šokantne detalje za Mundijal u Rusiji. Vladimir Putin, doživotni ljubitelj hokeja, odjednom se zainteresirao za fudbal.

Ovaj novinar se bavio raznim, prema mnogima, tabu temama, o Trampovoj administraciji ili utjecaju Rusije na predsjedničke izbore u Americi.

Veliki broj ljubitelja sporta bio je ubjeđen kako će upravo Engleska biti domaćin Svjetskog prvenstva 2018. kao kolijevka fudbala i zemlja sa najkvalitetnijom ligom na svijetu. Ako se na to doda činjenica da im je infrastruktura na veoma visokom novou, sve je bilo iznenađene osim održavanja Mundijala na otoku.

Stil je dobio zadatak da čelnicima FIFE-e predstavi stanje u zemljama koje konkuriraju za domaćinstvo Mundijala. Dva glavna konkurenta su bili Engleska i Rusija. O stanju na Otoku znali su generalno svi, ali Rusija je bila velika misterija.

Stil je tokom svog posla na mjestu špijuna devedesetih godina dosta vremena proveo baš u Rusiji, gdje je upoznao veliki broj političara i moćnih ljudi iz ove zemlje. Te kontakte održavao je do 2010., kada je dobio zadatak da bolje upozna prilike u ovoj zemlji.

Prema mnogima, ova zemlja bila je nekvalificirana za ovo takmičenje, pogotovo ako se na to doda činjenica da im infrastruktura nije na zavidnom nivou. Moskva je dobila pravo da organizira Zimske olimpijske igre i mnogi su smatrali da im je to bio poklon, kako bi odustali od Mundijala. Da ne spominjemo kako je FIFA proglasila Rusiju za najrizičniju zemlju koja je konkurent za domaćina.

Prema mišljenju mnogih, Engleska je domaćin Mundijala, samo je trebalo to formalno da se potvrdi. Ali, prema informacijama koje dobio Stil, Putin je jednom prilikom izjavio: "Ovo je projekt od vitalne važnosti za našu zemlju i Rusija mora biti domaćin Mundijala 2018. godine."

Stil je dobio informacije kako je Putin, kao tadašnji premijer, pozvao poznate oligarhe da mu pomognu u izboru domaćina. Oni su za glasove članova FIFA-e potpisivali čudne ugovore oko gasa po mnogo nižim cijenama nego što je bilo normalno. Stil je čak došao do informacija kako je Roman Abramovič išao čak u Južnu Afriku kako bi pričao s tadašnjim predsjednikom FIFA-e Sepom Blaterom što je više moguće lobirao za domaćinstvo SP 2018. godine.

Stil je ove informacije podijelio, na iznenađenje mnogih, i sa agentima FBI-ja, kojima je ovo moglo biti zanimljivo. Tada je počela jedna od najvećih istraga o korupciji i pranju novca, a njeni rezultati objavljeni su 2015. godine.

Tada je 27. maja u Cirihu došlo do hapšenja velikog broja čelnika, a svjetski fudbal je uzdrman tog dana. Veliko broj čelnika FIFA-e bio je uhapšen, a na meti je bio i veliki predsjednik Blater. Nekoliko dana kasnije, on je podnio ostavku. Protiv Blatera nije podignuta optužnica, ali zabranjene su mu sve aktivnosti vezane za fudbal. Djeluje kao dobar kompromis i dogovor, zar ne?

Ova istraga je dovela do toga da FIFA čak prizna svoje greške i prihvati optužbe. Od toga dana do danas, na desetine funkcionera ove organizacije uhapšeno je zbog dokaza koje je priložio Stil.

Utjecaj Rusije, pričao je Stil, osim fudbala, proširio se i na politiku. Stil je dokazao kako se Rusija miješala u predsjedničke izbore u Americi, a to je dosta povezao sa lobiranje Rusije za Mundijal.

Dokazi koje je prikupio Stil pokazali su kako je Rusija izborila domaćinstvo, ali za to niko nije mario.

Kako je i sam naveo jednom:

'- Mundijal počinje 15. juna, ali Rusiji nije bitno šta će se dešavati na terenu, oni su već pobijedili!

Više o temi Donald Trump

NA VRH

Podijeli članak na