SAMIT

Tramp s Kimom u "misiji mira": Prva minuta susreta je presudna

Blic.rs

11.6.2018

Sva međunarodna pažnja usmjerena je na Singapur i historijski sastanak sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), kojem će taj susret biti do sada najteži test.

Tramp će u toj, kako je sam nazvao "misiji mira", pokušati u utorak, u razgovoru s Kimom, lično ispregovarati okončanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Agencije navode da je "impulsivnom američkom predsjedniku" u historijskom prvom sastanku lidera dvije zemlje impulsivnost ispred planiranja. Naime, za razliku od tradicionalnih susreta šefova država, gdje se veći dio posla završi unaprijed, američki zvaničnici ukazuju da će jedina sigurna stvar uoči razgovora u Singapuru biti njihova nepredvidljivost.

Tramp je stigao u Singapur, četiri sata poslije Kima. Prethodnog dana je novinarima rekao da se "osjeća samouvjereno".

- Smatram da Kim Jong-un želi učiniti veliko za svoj narod i on ima tu šansu koju neće ponovo imati - kazao je Tramp.

Direktor programa američko-korejske politike u Vijeću za vanjske odnose Skot Snajder opisao je samit kao dogođaj koji je "producirao Kim, režirao južnokorejski predsjednik Mun Džae-In, a inspirirao Tramp". Tramp je ranije izjavio da će ishod sastanka u mnogome zavisiti od njegovog instikta. Kako tvrdi, "već u prvoj minuti" sastanka s Kimom znat će da li je sjevernokorejski lider ozbiljan.

- Mislim da ću veoma brzo znati da li će se ili ne, prema mom mišljenju, dogoditi nešto pozitivno. I ukoliko budem smatrao da se to neće dogoditi, neću trošiti svoje vrijeme. Neću ni njegovo vrijeme da trošim - kazao je Tramp.

Tramp je za Kima rekao da je lider s "nepoznatom ličnošću" i da ljudi ne znaju mnogo o njemu. Agencije navode da su savjetnici Bijele kuće naveli da je Tramp, u danima nakon što je dobio prvi poziv Kima, postao opsjednut vizijom dobivanja Nobelove nagrade za mir. Postoje i strahovanja da bi, zbog velike želje da se postigne dogovor, Tramp mogao pristati na svaki dogovor, pa čak i loš.

Kim se sastao s premijerom Singapura Li Hsijen Lungom uoči historijskog samita s američkim predsjednikom na singapurskom otoku Sentosa. Kim je Liju rekao: "Cijeli svijet posmatra historijski samit između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država i zahvaljujući vašim iskrenim naporima... U mogućnosti smo da završimo pripreme za historijski samit."

Svaki potez sjevernokorejskog lidera pratit će 3.000 novinara okupljenih u Singapuru kao i znatiželjnici širom svijeta. Američka agencija navela je da je to odraz intenzivne globalne radoznalosti zbog iznenadnog Kimovog okretanja ka diplomatiji posljednjih nekoliko mjeseci, nakon nekoliko nuklearnih i raketnih ispitivanja u Sjevernoj Koreji prošle godine što je izazvalo ozbiljne strahove od rata. Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje i transformiranja te izolovane zemlje, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.