SVIJET

U Sjevernoj Koreji i ne znaju za historijski samit

Blic.rs

11.6.2018

S obzirom na to da je sva svjetska pažnja usmjerena na Singapur i na historijski samit Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, prijestonica Sjeverne Koreje sigurno sva uzbuđeno bruji, zar ne?

Pa, možda bi i bilo tako kada bi u Pjongjangu znali šta se u Singapuru događa, navode agencije.

S malo drugih izvora informiranja, osim državnih medija, glasina i tračeva, većina građana Sjeverne Koreje i dalje je uglavnom u mraku što se tiče tog važnog - možda i životno važnog - događaja, koji se treba odigrati van njihove izolirane zemlje.

Zvanični mediji javili su da se dva lidera trebaju sastati, ali nisu dali mnogo detalja, čak ni lokaciji ni datum susreta.

U nedjelju još nije bilo zvanično potvrđeno da je Kim napustio zemlju i da je stigao u Singapur.

Umjesto toga, udarne vijesti u Sjevernoj Koreji zvučale su potpuno uobičajeno - naprimjer, vijest da je Kim posjetio restoran s morskom hranom u Pjongjangu.

Glas se ipak proširio, tako da je izvjesnost susreta Kima i Trampa "na radaru" građana.

Samit lidera SAD i Sjeverne Koreje mogao bi imati krupne i direktne posljedice po njihove živote, pa je prirodno da ljudi žele biti obaviješteni, navodi AP, dodajući, međutim, da su bez jakih i nezavisnih medija tačne vijesti manje izvjesne, dok pretjerivanja i glasina vjerovatno ima u izobilju.

Ukoliko budu slijedili svoju uobičajenu rutinu, državni mediji će vjerovatno sačekati da se samit završi pa tek onda dati prvi izvještaj.

Tako se, naprimjer, vijest da je američki državni sekretar Majk Pompeo posjetio Sjevernu Koreju mogla saznati tek narednog dana, na naslovnim stranicama "Rodong šumuna" glasila vladajuće partije.

Međutim, ništa u vezi s ovim samitom nije rutina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.