OŠTRE PORUKE

Austrijski vicekancelar Štrahe: Zatvaranje džamija je samo početak, mnogo organizacija krši zakon o islamu

Blic.rs

11.6.2018

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) ističe da je odluka vlade o protjerivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jednog islamskog vjerskog udruženja - samo početak.

- Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba djelovati dosljedno - poručio je Štrahe.

Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvata zakon o islamu, onda on mora biti analiziran, smatra Štrahe.

On odbacuje kritiku da je vlada djelovala u vrijeme ramazana i neposredno pred predsjedničke izbore u Turskoj, ističući da je trebalo djelovati još prije dvije godine, ali se to nije dogodilo.

- Sada nije riječ o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za djelovanje - kaže Štrahe.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da Turska neće "gledati skrštenih ruku" na ono što se događaja u Austriji.

Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus odgovorio da "Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto".

- Izjave Erdoana pokazuju kako Turska želi utjecati na politiku evropskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za sigurnost naše zemlje i primjenu austrijskih zakona - reagirao je Gudenus u saopćenju.

Islamskoj vjerskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramazan ili druge praznike, već odluke donose nezavisne ustanove.

Austrijska vlada je u petak saopćila mjeru protjerivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, finansiraju iz inozemstva, kao i zatvaranja džamija koje šire salafističku ideologiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.