GLOBUS

Padaju cijene nafte

S. N.

11.6.2018

Tokom prošle sedmice došlo je do pada cijena nafte na svjetskom tržištu. 

Razlog za sniženje cijena je u intenziviranju proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Na londonskoj berzi tako danas je cijena barela 76,45 dolara. Za istu jedinicu mjere u SAD plaća se 65,75 dolara.

Tako je trend rasta cijena ovog energenta zabilježio izjesno usporavanje. Od početka godine barel je poskupio za 15 posto ponajviše zbog odluke OPEC-a da smanje proizvodnju, te nestabilne situacije u Venecueli, koja je jedan od većih svjetskih proizvođača "crnog zlata". Na pojeftinjenje je utjecala i smanjena potražnja Kine za ovim energentom. 

Analitičari najavljuju dalji pad cijena nafte jer se očekuje da će OPEC promijeniti odluku i intenzivirati proizvodnju nafte. Odluku o tome da povećaju produkciju za milion barela dnevno, OPEC bi trebao donijeti do kraja ovog mjeseca. 

Iza kulisa tržišta ovog energenta odvija se zanimljiv trend u kome SAD intenziviraju proizvodnju, pa su s krajem prošlog mjeseca objavljeni podaci po kojima je SAD proizvele 10,8 miliona barela nafte dnevno, te time došle tik do vodećeg proizvođača - Rusije koja dnevno plasira 11 miliona barela nafte svaki dan. Najavljuje se da bi SAD brzo mogle istisnuti Rusiju s vodeće pozicije, obzirom na povećanje bušotina u Americi. To bi dovelo i do toga da barel američke nafte košta svega 62,20 dolara, čime bi se bitno utjecalo na dodatna pojeftinjenja cijene ovog energenta. 

Analitičari procjenjuju da je vrijeme rasta cijena nafte iza nas i da bi ona mogla dalje početi padati već krajem ovog mjeseca i taj trend nastaviti sve do kraja godine. Onda bi se, ako se geopolitičke prilike ne poremete, taj trend ustabilio tokom naredne godine.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.