DIPLOMATIJA

Ukrajina i Rusija pokušavaju ponovo pokrenuti pregovore, posreduju Njemačka i Francuska

Heiko Mass

Fena

11.6.2018

Ukrajina i Rusija u Berlinu pokušavaju ponovo pokrenuti pregovore o rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini. Njemačka i Francuska imaju ulogu posrednika u ovom procesu.

Proruski pobunjenici žele otcjepljenje istoka zemlje od Ukrajine i u sukobu su s ukrajinskim vladinim snagama od 2014. godine.

U intervjuu za novine ''Bild'' objavljenom u ponedjeljak uoči sastanka njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) izjavio je da ne očekuje da će obnova pregovora biti jednostavna.

- Interesi i stavovi Ukrajine i Rusije razilaze se u brojnim poljima - kazao je.

Planirano je da u pregovorima učestvuju ministri vanjskih poslova četiri zemlje, saopćio je Mas tokom nedavne posjete Ukrajini.

- Nećemo vas ostaviti same kada je riječ o rješavanju sukoba na istoku zemlje - poručio je Mas svom ukrajinskom kolegi Pavlu Klimkinu tokom posjete Ukrajini početkom mjeseca, koja je uključivala i obilazak linija fronta.

Mas je izjavio da se nada da će biti dogovoren datum za početak mirovnih pregovora početkom jula, uključujući i razgovore o tome treba li se poslati mirovna misija u Ukrajinu uz podršku UN-a.

Kazao je da bi volio organizirati razgovore u takozvanom normandijskom formatu - koji uključuju Rusiju, Ukrajinu, Njemačku i Francusku - u cilju provedbe sporazuma postignutog u bjeloruskoj prijestonici Minsku, prije ljetne pauze njemačkog parlamenta, koja počinje 6. jula.

Mirovni proces iz Minska je blokiran, a ministri vanjskih poslova četiri zemlje sastali su se posljednji put u februaru prošle godine da bi razgovarali o rješenju ukrajinskog sukoba, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.