SVIJET

Kuba objavila detalje o čudnim zvucima od kojih obolijevaju američki diplomati

Index.hr
11.06.2018 17:10

Kuba je jučer objavila detalje o posljednjem u nizu misterioznih zdravstvenih incidenata povezanih s američkim diplomatima u toj zemlji. Kubanski dužnosnici kažu da su za ovaj incident saznali krajem prošlog mjeseca kad su SAD saopćile kako se dužnosnica ambasade razboljela nakon što je čula "neidentificirane zvukove" u svojoj kući u Havani.

Dužnosnica Američke ambasade prijavila je da je iskusila "zdravstvene simptome" nakon što je čula neobjašnjive zvukove u svojoj kući dva dana ranije.

Kuba, međutim, tvrdi da je poslala istražitelje u kuću američke dužnosnice, ali da oni nisu pronašli potencijalni izvor zvuka te da im nije dopušten pristup samoj dužnosnici. Kuba je američko povlačenje svojih dvoje diplomata iz ambasade opisala kao "politički motivirano".

- Nakon više od godinu istraživanja od specijaliziranih agencija i eksperata iz Kube i SAD, potvrđeno je da nema naučno pouzdane i vjerodostojne hipoteze ili zaključka koji opravdavaju postupke vlade SAD protiv Kube na štetu bilateralnih odnosa i s očitom političkom motivacijom - stoji u izjavi Kube.

Američki dužnosnici objavili su u petak da su povukli dvoje dužnosnika iz ambasade i da trenutno prolaze kroz medicinske pretrage na Univerzitetu Pensilvanija da bi se utvrdilo jesu li pretrpjeli povrede mozga. Ovi novi slučajevi za sada nisu "medicinski potvrđeni", saopćio je dužnosnik Stejt departmenta.

Osim ova dva posljednja slučaja, na Univerzitetu Pensilvanija se liječe i proučavaju i Amerikanci koji su prošle godine pogođeni "zvučnim napadima" na Kubi, kao i deset novih slučajeva tog tipa u Kini. Naime, SAD je izdao zdravstveni alarm za sve Amerikance u Kini nakon što je radnik u američkom konzulatu u Guangzou prijavio čudne zvukove i naknadne simptome. Potvrđeno je da je radnik pretrpio medicinski incident skladan onome što je drugo američko osoblje iskusilo u Havani na Kubi - izjavio je Stejt department.

Ako ljekari potvrde da posljednja dva pacijenata imaju isto medicinsko stanje, to će biti ukupno 25. i 26. takav slučaj otkad je prvi incident prijavljen prošle godine na Kubi. SAD tvrde da ne zna ko stoji iza "specifičnih napada", ali insistira na tome da Kuba ima odgovornost štititi diplomate na svom tlu. Američki dužnosnici ranije su ih nazvali "zvučnim napadima" ili "akustičnim napadima" zbog toga što su žrtve bile izložene zvukovima visoke frekvencije.

- Kuba je javno i službeno ponovila svoju volju da ozbiljno sarađuje u zajedničkoj potrazi za odgovorima, razjašnjavanjem i rješavanjem navodnih činjenica. Ministarstvo vanjskih poslova ponavlja da dokazi o navodnim incidentima nisu prezentirani i zadržava svoju nepokolebljivu predanost saradnji s američkim vlastima - stoji u izjavi Kube.

NA VRH