GLOBUS

Princ Vilijam sastaje se s Netanjahuom i Abasom

Fena

11.6.2018

Britanski princ Vilijam (William) sastat će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas) tokom historijske turneje po regiji u ovom mjesecu, saopćio je u ponedjeljak njegov ured. 

Vilijam, unuk kraljice Elizabete i drugi u liniji nasljeđivanja britanskog trona, prva je visoka ličnost britanske kraljevske porodice koja će zvanično posjetiti Izrael i palestinski teritorij.

Iako je turneju organizirala britanska vlada, prinčev portparol Džejson Knauf (Jason Knauf) izjavio je da je o takvoj posjeti raspravljano godinama.

- Sada je pravo vrijeme, a vojvoda od Kembridža je prava ličnost da učini tu posjetu - izjavio je Knauf novinarima, navodeći zvaničnu titulu Vilijama.

Kazao je kako se princ nada izgradnji "stvarnih i trajnih veza s narodima te regije".

- Nepolitička priroda uloge njegovog visočanstva - zajednička za sve posjete inozemstvu - omogućava da se pažnja usmjeri ka narodima regije - izjavio je Knauf.

Britanija smatra Izrael bliskim i bitnim saveznikom, ali prinčeva posjeta dolazi u vrijeme otkako su dvije zemlje odnedavno u sporu oko brojnih važnih pitanja, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.