SPOROVI

Grčki i makedonski premijer opet pričali o imenu Makedonije

Agencije

11.6.2018

Grčki premijer Aleksis Cipras (Alexis Tsipras ) i makedonski Zoran Zaev razgovarali su telefonom, saopćile su Ciprasove službe, a u utorak će ponovno razgovarati i time "zaključiti" pregovore o makedonskom imenu. 

- Premijer Aleksis Cipras je danas poslijepodne razgovarao telefonom s premijerom Zoranom Zaevom i razgovor je protekao u ugodnom ozračju - saopćile su Ciprasove službe. 

- Dvojica premijera su se dogovorili da će pregovore zaključiti još jednim telefonskim razgovorom u utorak ujutro - dodaje se u kratkom priopćenju.

Dvije vlade već mjesecima nastoje pronaći rješenje za to pitanje koje od 1991. kvari njihove veze.

Grčka ne želi da se njezin susjed naziva istim imenom kao njezina sjeverna pokrajina Makedonija i ulaže veto na ulazak potonje u NATO i u Evropsku uniju sve dok se to pitanje ne riješi, premda neke zemlje, poput Sjedinjenih Država, Rusije i Velike Britanije, priznaju Makedoniju pod tim imenom.

Atena se službeno naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija koristeći se kraticom FYROM, kao i Berlin i Pariz.

Nagodba koju žele postići dvije strane, a kojoj se protivi oporba u objema zemljama, uključuje rješenje u kojemu bi se imenu "Makedonija" dodala bliža odrednica, poput "Sjeverna Makedonija". Taj prijedlog ima dobre izglede uz uvjet da se promjena unese u ustav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.