ANALIZA

Šta smo naučili iz rukovanja američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe?

Index.hr

12.6.2018

Donald Tramp (Trump) i Kim Jong-un, američki predsjednik i sjevernokorejski vođa, susreli su se danas u pažljivo koreografiranom događaju. Ovo je pet stvari koje smo, prema "Guardianu", naučili iz tog susreta, prvog između sjevernokorejskog vođe i aktivnog američkog predsjednika ikad.

1. Zastave

Američke i sjevernokorejske zastave bile su poredane naizmjenično, što je bilo vizuelno upečatljivo, posebno zbog istih boja na jednoj i drugoj zastavi, ali i velika pobjeda za Kima, koji je od početka htio izgledati ravnopravno američkom predsjedniku.

2. Koreografija

Tramp je napustio hotel prvi, ali stigao je sedam minuta nakon Kima. To što je Kim došao prvi, navodno je bio znak poštovanja prema mnogo starijem Trampu. Tramp je prvi pružio ruku, ali i rukom davao znakove Kimu da se okrene prema fotografima i da krenu na radni sastanak, čime se, ipak, na određeni način postavio kao domaćin.

3. Rukovanje

Slika koja će zasigurno završiti na naslovnicama širom svijeta - Kim i Tramp rukovali su se ispred zastava svojih dviju zemalja. Tramp i Kim su pokušali razgovarati, ali prilično je očito da se nisu razumjeli, pa je cijela stvar završila pomalo čudno.

- Drago mi je da smo se susreli, gospodine predsjedniče - rekao je Kim na engleskom, prema južnokorejskom čitaču usana.

Tramp je nakon toga počeo govoriti Kimu, na što Kim nije odgovorio.

Rukovanje je trajalo 12 sekundi, što je među kraćim Trampovim rukovanjima pred kamerama sa stranim državnicima - ni blizu njegovog notornog rukovanja s japanskim premijerom Šinzom Abeom (Shinzom), koje je trajalo 26 sekundi i nakon kojeg je Abe znakovito zakolutao u očima. Također, Tramp nije pokušao svoj poznati trzaj, kojim iznenadno povuče ruku druge osobe prema sebi kako bi signalizirao dominaciju. Umjesto toga, blago je potapšao Kima drugom rukom po laktu.

4. Jezik

Tramp je opisao susret s Kimom kao "čast" i rekao da ne sumnja da će njih dvojica imati "odličan odnos". U isto vrijeme, Kim je priznao "stare predrasude i prakse" koje su držale američko-sjevernokorejske odnose zamrznute desetljećima.

5. Vrijeme nasamo

Tramp i Kim razgovarali su iza zatvorenih vrata, samo u društvu svojih prevodilaca, oko 40 minuta, a kada su izišli, američki predsjednik opisao je njihov odnos kao "odličan". Tramp je ranije rekao da će već u prvoj minuti susreta znati je li Kim iskren u vezi s  obećanjem da je spreman odreći se nuklearnog oružja u zamjenu za mir i normalizaciju odnosa.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.