GLOBUS

Vučić u Turskoj: Prisustvo na otvaranju "Tanapa" je potvrda uspješnih odnosa dviju zemalja

Srna

12.6.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na ceremoniji otvaranja transanadolijskog plinovoda "Tanap" u turskom gradu Eskišehiru da njegovo prisustvo na tom događaju predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspješnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku dvije zemlje tako i zapadnog Balkana.

Vučića je na svečanosti dočekao predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), s kojim je kratko razgovarao.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je izgradnja "Tanapa" veoma važna zato što daje nadu da jugoistočna Evropa neće ostati izolirana kada je riječ o velikim energetskim projektima i što će ovaj poduhvat poboljšati energetsku povezanost i investicionu klimu.

- Srbija želi vidjeti region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno da povezuju zemlje regiona s drugim zemljama - rekao je predsjednik Vučić, prenose beogradski mediji.

On je podsjetio da svečanosti prisustvuje na poziv Erdoana, kojem je, kao i predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevom čestitao na tom projektu.

- Divimo se načinu na koji je predsjednik Erdoan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose s Azerbejdžanom već i sa Srbijom - istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

"Tanapom" će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportiran plin do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i Srbija u budućnosti mogla imati koristi od tog plinovoda i priključiti se na jedan njegov dio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.