GLOBUS

Kimov potpis: Vježbao ga je odmalena, a rukopis otkriva o njemu neočekivane detalje

Blic.rs

12.6.2018

Kad su danas Kim Jong-un i Donald Tramp (Trump) stavili svoj potpis na historijski sporazum o potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, teško je bilo ne primijetiti neobičan rukopis lidera ove istočnoazijske zemlje. 

Rukopis prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država je više puta analiziran, ali se o Kimu i njegovoj državi generalno malo zna, pa analitičari sa zanimanjem prate i proučavaju svaki detalj vezan za sjevernokorejskog lidera, prenosi Blic.rs. 

Iako je Kim, kako se smatra, od djetinjstva vježbao da nauči pisati kao svoj otac Kim Jong-il, njegov rukopis je nešto drugačiji.

- Njegov rukopis nije tako lijep i kitnjast kao očev, što može značiti da nije tako tvrdoglav – rekao je grafolog Ku Bon-jin.

Brzina kojom Kim piše ukazuje na njegovu sposobnost na brzo reagiranje i predusretljivost. Između slova nema značajnih odstupanja, što govori da sjevernokorejski lider nimalo nije impulsivan ili predvidljiv, kako neki smatraju. Potpis je iskošen naviše, a stručnjaci ističu da je to česta osobina lidera i uspješnih ličnosti.

- To svjedoči o njihovom samopouzdanju – kaže grafolog Li Hi-il.

- Ovakav rukopis često otkriva da je ovo osoba koja postavlja cilj i ne oklijeva da donese izbor.


Kim Jong-il je jednom komentirao kako je rukopis njegovog sina sličan njegovom. Rukopis liderovog oca se smatrao vrhuncem krasnopisa u Sjevernoj Koreji, pa se napori Kima Jonga-una da ga iskopira vode kao pokušaji da osigura legitimnost svoje vladavine.

Kako kažu stručnjaci, Kim je odmalena vježbao da kopira očev stil pisanja, koji se u Sjevernoj Koreji naziva “Bekdu stil”. Bekdu je ime planine na kojoj se navodno rodio osnivač sjevernokorejske nacije Kim Il-sung i koristi se za njegove nasljednike. Zanimljivo je da se način pisanja Kima Il-sunga naziva "stil sunca" - osnivač nacije slovio je za majstora kaligrafije.

- Pretpostavljam da je Kim dugo vježbao da piše poput svog oca i djeda. Ali oni nisu toliko razmetljivi, što govori da Kim nema toliko snažnu volju. Način na koji Kim brzo piše ukazuje da je bistar i da voli pomagati drugima – kaže Ku.

Inače, u Sjevernoj Koreji, kao i Južnoj zvanično se piše korejskim alfabetom – takozvani Hangul koristi se otkako ga je Sedžong Veliki stvorio u 15. stoljeću.

Tim je pismom i sam lider ostavio svoj potpis pa će čitaocima biti zapravo teže da razaznaju šta tačno piše. Tako su na društvenim mrežama već počele da kolaju razne šaljive teorije od toga da piše "Jami" pa do toga da sjevernokorejski lider ustvari piše kako voli rižu, sir ili kako će nas sve sravniti sa zemljom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.