PUTOVANJA

Bern, Oslo, Tokio...: Deset najskupljih gradova na svijetu

Index.hr

12.6.2018

Konsultantska kuća ECA International, koja se bavi analizom kvalitete života u svjetskim metropolama, objavila je godišnju ljestvicu najskupljih gradova za život 2018. godine, piše Business Insider.

U izradi ove ljestvice ECA je koristila nekoliko važnih parametara: cijenu potrošačke košarice, cijenu stanovanja, pristupnost i cijenu rekreacijskog sadržaja, odijevanje, cijenu hrane u restoranima, ali i cijenu alkohola i cigareta. Jasno, to je samo dio parametara koji su se gledali.

Evropski gradovi pokazali su se iznimno skupima. Od sto najskupljih gradova trećina ih je u Evropi.

Od pet najskupljih gradova čak četiri su u Švicarskoj. No, prvo mjesto, prilično iznenađujuće, zauzima Karakas u Venecueli. Karakas, jasno, nije najskuplji grad na svijetu zbog luksuza, nego zbog katastrofalne ekonomske situacije u Venecueli, državi žrtvi propalog socijalističkog eksperimenta. 

Inflacija u Venecueli tako je dostigla 7.000 posto po godini, a to je brojka samo do marta ove godine. Samo posljednjih šest mjeseci inflacija iznosi 1.800 posto. To je utjecalo na porast cijena hrane i svega drugoga, odnosno općenito na cijenu života.


10. Šangaj, Kina


9. Oslo, Norveška


8. Seul, Južna Koreja


7. Tokio, Japan


6. Luanda, Angola


5. Bern, Švicarska


4. Basel, Švicarska


3. Ženeva, Švicarska


2. Zirih, Švicarska


1. Karakas, Venecuela


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.