GLOBUS

Mundijal samo što nije počeo: Koji svjetski političari će otputovati u Rusiju da bodre svoj tim, a koji neće i zašto?

Telegraf.rs

12.6.2018

Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje za dva dana, a osim onih najsretnijih koji se nalaze na licu mjesta, gledaoci širom svijeta željno išekuju početak ovog spektakla. 

Nacionalni timovi zemalja koje ove godine učestvuju na takmičenju, već su doputovali u Rusiju i odradili prve treninge, a zanimljivo je da, osim toga, dosta pažnje privlači i spisak državnika koji bi trebalo da se pojave u publici, prenosi Telegraf.rs..

Ko neće prisustvovati SP?

Otkako su se zaoštrili odnosi Rusije i Ukrajine, ali i Rusije i Zapada, sa svih strana se mogu čuti pozivi na bojkot Mundijala u Rusiji kao vid protesta protiv ruske vanjske politike. Do sada, bojkot su podržali Ukrajina, Velika Britanija i Island. Ukrajina zbog dugogodišnjih sukoba, a Velika Britanija i Island zbog trovanja Sergeja Skripala i njegove kćerke.

Ukrajinski političari pozvali su čak i navijače da ne putuju u Rusiju, a nacionalna televizija odbila je da prenosi utakmice. Ipak ljubitelji fudbala koji sport stavljaju iznad politike, moći će da uživaju u mečevima jer će biti prijenosa na drugim televizijama.

Svjetsko prvenstvo neće pratiti ni predsjednik Argentine Maurisio Makri (Mauricio Macri), iako je to bilo najavljeno, ali nije u pitanju bojkot Rusije i politike koju vodi Vladimir Putin, već ekonomska situacija u toj zemlji.

O bojkotu razmišljaju i političari Švedske, Danske i Poljske.

U Rusiju putuju lideri Francuske, Brazila, Južne Koreje

Među državama čiji su predsjednici ili premijeri potvrdili posjetu Rusiju tokom Svjetskog prvenstva za sada se nalaze Francuska, Saudijska Arabija, Brazil, Južna Koreja i Bolivija.

Prilikom nedavne posjete Rusiji, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će otputovati na Svjetsko prvenstvo, ali samo ako Francuska prođe u polufinale.

Saudijski princ Mohamed Bin Salman potvrdio je ove sedmice da će prisustvovati svečanom otvaranju prvenstva.

I predsjednik Brazila Mišel Temer (Michel Temer) prihvatio je poziv Rusije da prisustvuje Svjetskom prvenstvu, a poznato je da je Vladimir Putin 2014. godine više puta posjetio tu zemlju.

Predsednik Južne Koreje Mun Jae-in takođe je rado prihvatio poziv ruskog predsjednika.

Ambasada Bolivije u Moskvi potvrdila je dolazak predsednika Eva Moralesa, koji bi Rusiju trebalo da doputuje sljedeće sedmice.

Na Svjetsko prvenstvo najvjerovatnije će otputovati belgijski kralj, a meč između Belgije i Tunisa sigurno će belgijski pratiti ministar vanjskih poslova Didije Rejnders (Didier Rainders), koji je prihvatio poziv Sergeja Lavrova.

Angela Merkel, koja inače rado pređe pola svijeta kako bi podržala njemački tim, još uvijek nije potvrdila svoj dolazak na Mundijal, ali najavila je da postoji takva mogućnost.

Novi premijer Španije, Pedro Sančes (Pedro Sanchez), sastao se sa nacionalnim timom svoje zemlje, ali još uvijek nije poznato da li će otputovati u Rusiju.

Ko je sve pozvan da prisustvuje SP u Rusiji?

Među državnicima koji su pozvani da posjete Rusiju tokom Svjetskog prvenstva su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos (Juan Manuel Santos), predsjednik Portugala Marselo Rebelo (Marcelo Rebello), predsjednik Irana Hasan Ruhani, kao i premijer Japana Šinzo Abe (Shinzo Abe).

Poziv je upućen i predsjednicma Kostarike, Egipta, Meksika, Maroka, Nigerije, Paname, Perua, Švicarske, Tunisa i Urugvaja, kao i premijeru Australije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.