GLOBUS

Njemački, austrijski i italijanski ministri traže "rezove" u migrantskoj politici

Fena

13.6.2018

Njemačka bi se trebala svrstati uz Austriju i Italiju u politici migracije i sigurnosti, izjavio je u srijedu njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer (Seehofer), u političkom pomaku koji bi se mogao pokazati nelagodnim po njemačku kancelarku Angelu Merkel. 

Stojeći pokraj austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, Sihofer je izjavio da je razgovarao s italijanskim ministrom unutrašnjih poslova i da je "njegova želja da Rim, Beč i Berlin trebaju zajednički raditi na nivou ministarstava unutrašnjih poslova na poljima sigurnosti, borbe protiv terorizma i temeljnog pitanja imigracije".

- Prihvatio sam to i mi ćemo nastaviti s tim - izjavio je Sihofer na konferenciji za novinare u Berlinu.

Kurz, koji prevodi vladajuću desničarsku koaliciju u Austriji, izjavio je: "Potrebna nam je osovina voljnih u borbi protiv ilegalne migracije."

Komentari dvojice zvaničnika dolaze u vrijeme kada su se evropske podjele oko bavljenja migracijom pogoršale slučajem ''Aquarius'', spasilačkog broda s migrantima kojim upravlja francusko-njemačka humanitarna organizacija i kome je Italija odbila da se usidri u njenim lukama.

Predložena "osovina" stavila bi Njemačku kancelarke Merkel - koja je prihvatila više od 1,6 miliona migranata od 2014. godine na istu stranu s novom italijanskom vladom i njenim ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem (Matteo Salvini), čelnikom stranke Liga s krajnje desnice, koji je donio odluku o odbijanju ulaska ''Aquariusa''.

Sihofer iz konzervativne bavarske stranke CSU zauzeo je kurs kolizije s Merkel predlažući "master plan o migrantima" po kome bi Njemačka trebala vratiti sa svoje granice migrante registrirane u drugim državama EU.

To bi predstavljalo povlačenje od politike otvorenih vrata prema migrantima kancelarke Merkel usvojene u 2015. koja je dovela do jačanja ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i izazvala je podjele unutar njenog konzervativnog bloka, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.