Makedonski predsjednik neće potpisati sporazum s Grčkom

Fena
13.06.2018 19:09

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov neće potpisati sporazum o novom imenu te države koji su postigli makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Aleksis Cipras. 

Ivanov je kazao kako je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dvije minute, Zaevu i ministru vanjskih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim činom i odlukom za koju snose ličnu odgovornost", javili su makedonski mediji.

- Tekst sporazuma za Makedoniju predviđa ne samo promjenu ustavnog imena već i promjenu preambule Ustava - rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

Prema njegovim riječima, Grčka je sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

- Neću legalizirati politički nelegalna djela - rekao je Ivanov, dodavši da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Zaev i Cipras dan ranije objavili su da su postigli historijski sporazum o novom nazivu bivše jugoslavenske republike, čime bi se trebao okončati gotovo 30 godina dug spor službenog Skoplja i Atine. Prema tom sporazumu, Makedonija bi u budućnosti nosila ime Republika Sjeverna Makedonija.

NA VRH