GLOBUS

Kim poručio: Denuklearizacija može, ali pod jednim uslovom

Avaz.ba

13.6.2018

Nekoliko sati nakon potpisivanja historijskog sporazuma sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), sjevernokorejski lider Kim Jong-un formulirao je uvjet za ispunjenje zahtjeva za odricanje od nuklearnog naoružanja.

- Denuklerizacija će zavisiti od prestanka neprijateljstava, o čemu treba da se dogovore obje strane, rekao je Kim prema informacijama zvanične korejske informativna agencija KCNA, prenosi Blic.rs.

"Za postizanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku neophodno da obje države prekinu da se bore jedna protiv druge".

Kim je istakao da obje zemlje treba da donesu “hrabre odluke” za prestanak uznemirujućih i neprijateljskih vojnih akcija uperenih protiv one druge. Osim toga, neophodne su “pravne” i “institucionalne” mjere koje će garantirati prestanak neprijateljstava.

Agencija navodi da je Kim prihvatio Trampov poziv da posjeti Vašington i pozvao američkog predsjednika u Sjevernu Koreju. Kako se navodi, jučerašnji samit u Singapuru predstavlja “radikalni preokret” u odnosima dvije zemlje.

Sjevernokorejski državni mediji ocjenjuju samit kao uspjeh režima. Agencija KCNA navodi da je Tramp najavio prekid zajedničke manevara sa Južnom Korejom, da će garantirati sigurnost Sjevernoj Koreji i ukinuti sankcije, ukoliko se odnosi poboljšaju. 

Sam Tramp je rekao novinarima da je za ukidanje sankcija, ali da se to neće desiti odmah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.