NAKON TRAMPA

Kim Jong-un se sprema za novi historijski sastanak

Autor: Agencije
14.06.2018 08:08
A
A
A

Japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, pišu japanski mediji.

Podsjetimo, ove sedmice sjevernokorejski lider sastao se u Singapuru s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), što su svi svjetski mediji i stručnjaci okarakterizirali kao historijski susret.

Sada japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Sjeverne Koreje. Japan koji je ostao po strani tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti posljednjih mjeseci oko Sjeverne Koreje, sada se želi direktno obratiti vlastima Pjongjanga, posebno o pitanju japanskih državljana otetih sedamdesetih i osamdesetih godina u Sjevernoj Koreji.

Japanske vlasti predviđaju nekoliko scenarija, među kojima je Abeova posjeta Pjongjangu u avgustu, prenio je danas list "Jomiuri šimbun" i dodao da je moguć sastanak na marginama ekonomskog foruma predviđenog u septembru u Rusiji.

Nekoliko japanskih medija prenijelo je danas da je Kim izrazio spremnost da se sastane s Abeom, dok je japanski premijer također rekao da želi direktni sastanak s liderom Sjeverne Koreje o otetim Japancima.

- Ukoliko bude bilo teško da se organizira sastanak u Pjongjangu u avgustu, Abe bi se mogao sastati s Kimom u septembru na ekonomskom forumu u Vladivostoku - naveo je Jomiuri.

Portparol japanske vlade Hošihide Suga odbio je da potvrdi tu informacije, navodeći da ništa još nije odlučeno.

Japan tvrdi da je Sjeverna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana sedamdesetih i osamdesetih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.