PO ZAKONU

Skoro 2.000 djece odvojeno od roditelja na meksičkoj granici zbog imigracijske politike

Na snazi nova imigracijska politika

Fena

16.6.2018

Skoro 2.000 djece odvojeno je od svojih roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu između 19. aprila i 31. maja zbog nove imigracijske politike "nulte tolerancije", informirali su američki dužnosnici.

Administracija brani svoju politiku "nulte tolerancije" kojom se zahtijeva da se odrasli odmah protjeraju, a djecu odvajaju od njih, prenijeli su svjetski mediji.

Unatoč oštroj kritici aktivista za ljudska prava, dužnosnici američke administracije rekli su da vlasti samo slijede zakon kojim se zahtijeva da se odrasli odmah protjeraju.

- Norma javne politike je da djeca ne budu pritvorena s roditeljima koji prekrše zakon - rekao je dužnosnik. 

Izvještaji o stanju u centrima počeli su izlaziti na vidjelo ove sedmice kad je novinarima dopušten ulazak u njih prvi put otkad je uvedena nova imigracijska politika stupila na snagu.

Čelnica parlamentarne manjine Nensi Pelosi (Nancy) politiku je nazvala "sramotnom" te rekla da za nju nema pravnog opravdanja, dok su Ujedinjeni narodi uputili prije nekoliko dana poziv američkoj administraciji da prestane s "politikom odvajanja djece" od porodica koje su migrirale iz Meksika na područje Sjedinjenih Američkih Država.

U SAD živi blizu 11,2 miliona migranata, među kojima najviše Meksikanaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.