SVIJET

Papa uporedio abortus s nacističkim zločinima

Index.hr

16.6.2018

Papa Franjo uporedio je danas pobačaj koji se čini u slučaju tjelesnog nedostatka ploda s eugenikom "u bijelim rukavicama" kakvu su prakticirali nacisti, osudivši postupak kojim se "uklanja nedužne kako bi se moglo mirno živjeti".

-Htio sam reći da je postala moda, ili barem običaj, da se u prvim mjesecima trudnoće rade pretrage kako bi se vidjelo je li dijete možda bolesno ili će se roditi s nekim nedostatkom, a prvi izbor je riješiti ga se - rekao je Sveti Otac primajući u Vatikanu predstavnike porodičnih udruga.

-U prošlom stoljeću svi su bili zgroženi onim što su radili nacisti pazeći na čistoću rase. Danas činimo istu stvar u bijelim rukavicama - rekao je Papa rođen u Argentini.

Porodica postala kao "lutrija"

Papa Franjo se zapitao: "Zašto više ne vidimo na ulici osobe patuljasta rasta? Zato što protokol mnogih liječnika kaže: Rodit će se s anomalijom, riješit ćemo ga se".

Govoreći o porodici, Papa je primijetio da se "danas govori o raznim vrstama porodica".

-Da, istina je: Postoji samo jedna riječ za porodicu, kažemo i porodica zvijezda, životinjska porodica". No porodica, na sliku Božju, muško i žensko, samo je jedna jedina - dodao je Bergoglio.

-Porodica je lijepa pustolovina i danas vidimo, kažem to teška srca, da se nerijetko o zasnivanju porodice, o braku, razmišlja kao da je riječ o lutriji. Ako ide, ide, ako ne, brišemo sve i idemo ispočetka - požalio je Papa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.