GLOBUS

Danas potpisivanje sporazuma o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena

Spor između dvije države

Srna

17.6.2018

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke trebao bi biti potpisan danas u mjestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dvije delegacije bit će nastavljen u Oteševu na makedonskoj strani jezera.

Svečanosti će prisustvovati premijeri Makedonije Zoran Zaev i Grčke Aleksis Cipras, posrednik UN-a u sporu Metju Nimic (Matthew Nimitz), evropski komesari Federika Mogerini (Federica Mogherini) i Johanes Han (Johannes Hahn) i Rozmari di Karlo (Rose Marie Di Carlo), zamjenik generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guterres).

Sporazum bi trebali potpisati ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, a nakon toga će se Zaev i Cipras obratiti javnosti i održati zvaničan sastanak.

Planirano je da se zakon o ratifikaciji sporazuma nađe na sjednici makedonske vlade u ponedjeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Prije ratifikacije u Sobranju dogovor mora dobiti saglasnost parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, kojom predsjedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, koji ne podržava ovaj sporazum.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da neće potpisati dogovor Atine i Skoplja o imenu Makedonije, a Zaev je zbog toga najavio referendum najesen.

Makedonski i grčki premijeri nedavno su postigli historijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslavenske republike. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.