GLOBUS

Potpisan historijski sporazum Grčke i Makedonije: "Pomjerili smo planine"

Dvojica premijera potpisala ugovor

B92

17.6.2018

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev, prenosi B92.

Tom činu prisustvovali su visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn).

Zvanični sastanak dvije delegacije nastavit će se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli historijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslavenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "rješenje koje ujedinjuje".

- Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje pomjerili smo planine - rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rješenja koje je u interesu budućnosti i građana dvije države".

- Naučili smo da treba da učimo iz historije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti gradimo budućnost - zaključio je makedonski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.