STRANKE

Raskol njemačkih demokršćana zbog izbjeglica, ali nema "rušenja" kancelarke Merkel

Angela Merkel

Index.hr

17.6.2018

Sukob oko izbjeglica još prijeti raskolom unutar vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU u Njemačkoj, ali je Horst Zihofer (Horst Seehofer) izjavio da niko u CSU ne namjerava srušiti kancelarku Angelu Merkel.

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik bavarskog CSU izrazio je, međutim, sumnju u daljnju saradnju s kancelarkom i predsjednicom CDU-a Angelom Merkel.

Istovremeno, njemačka vlada opovrgla je napise medija po kojima Angela Merkel priprema vanredni EU samit o temi izbjeglica.

- Ja s ovom ženom više ne mogu više sarađivati - rekao je Zihofer u krugu članova vlade CSU, komentirajući trenutni odnos s kancelarkom Merkel, prenose mediji.

Zihofer je to izgovorio u četvrtak uoči sastanka sa zastupnicima CSU-a u Bundestagu.

U međuvremenu je Zihofer u jednom razgovoru za medije pokazao popustljiviji stav i dao do znanja da mu nije cilj razilaženje sa strankom CDU, s kojom CSU na saveznom nivou tvori demokršćansku Uniju CDU/CSU. 

Dodao je da niko ne planira ukinuti zajednički zastupnički klub ili razvrgnuti aktuelnu vladajuću koaliciju.

Između sestrinskih stranaka demokršćanske unije već danima bukti žestoki sukob oko pitanja postupka prema određenoj grupi izbjeglica na njemačkim granicama. Ministar unutrašnjih poslova Zihofer želi uvesti pravilo po kojem se izbjeglice koje su registrirane u nekoj drugoj zemlji Evropske unije ne bi puštale preko njemačke granice.

Angela Merkel, međutim, zalaže se za rješenje na evropskom nivou i ne želi donositi odluke prije konsultacije s evropskim partnerima, posebno  onima koji bi bili najviše pogođeni njemačkim zatvaranjem granica. Zihofer i CSU, međutim, odbijaju čekati da se tema dogovori na nivou EU.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.